Новина

У Брустурянському лісгоспі є унікальні об’єкти природо-заповідного фонду

На території лісового господарства є три заказники місцевого значення – лісовий «Явірник» та ботанічні «Аршична» і «Бертяник», а також пам’ятки природи місцевого значення – ботанічна «Сосна гірська «Жереп» та гідрологічна «Джерело».
Лісовий заказник місцевого значення „Явірник” було створено з метою збереження і відтворення пралісу явору з домішкою ясеня гірського та ільми. Він входить до складу природно-заповідного фонду України і охороняється як національне надбання, щодо якого встановлений особливий режим охорони, відтворення та використання. Цей заказник загальною площею 37,4 га розташований у кварталі 6, 10 Кедринського лісництва ДП „Брустурянське лісомисливське господарство”.

У цьому ж лісництві розташовано й ботанічний заказник місцевого значення „Аршична”, його площа 24,5 га, він розташований у кварталі 6 (виділ 22), кварталі 9 (виділ 25), кварталі 10 (виділ 1). Основна мета його створення – це збереження і відтворення природних угруповань трав’янистих рослин з перевагою арніки гірської. Ще один ботанічний заказник місцевого значення „Бертяник” загальною площею 53,5 га розташований у кварталі 45 Плайського лісництва. Його мета – збереження та відтворення сосни гірської на кам’янистих розсипах на висоті 1200-1400 м н.р.м.

Відповідно до Закону України „Про природно-заповідний фонд України” на території заказників забороняються рубки головного користування, суцільні, прохідні, лісовідновні та поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність. У Плайському лісництві у кварталі 10 з метою збереження у природному стані сосни гірської також було створено ботанічну пам’ятку природи місцевого значення „Сосна гірська “Жереп”.

Ще одна пам’ятка природи місцевого значення – гідрологічна „Джерело” загальною площею 5 га розташована у кварталі 6 (виділи 12, 15, 16, 18) Лопухівського лісництва. І створена вона задля збереження у природному стані джерела з хлоридно-натрієво-кальцієвою водою загальною мінералізацією – 45 г/л. На території пам’ятків природи забороняються суцільні, поступові, лісовідновні та прохідні рубки, видалення захаращеності, полювання та будь-яка інша діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первісного їх стану. В.Михалчич, інженер з охорони лісу ДП «Брустурянське ЛМГ».