Новина

Мокрянський лісгосп – краще лісове підприємство краю

За підсумками економічно-господарської діяльності лісових господарств області у 2016 році, лідером стало ДП «Мокрянське ЛМГ». Під час виїзної колегії лісівників області, що проходила минулого тижня на території Мокрянського та Брустурянського лісгоспів, з цієї нагоди колектив підприємства привітали начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга та голова РДА Василь Дем’янчук й вручили директору лісгоспу Володимиру Куцину грамоту й статуетку ведмедя, як символ сили та перемоги.

Тож про те, як вдалось лісгоспу досягти таких результатів та про плани на перспективу, говоримо з директором підприємства Володимиром Куцином.

– Володимире Миколайовичу, очолюване Вами господарство кілька років поспіль входить до трійки кращих підприємств галузі краю, цьогоріч очолило трійку лідерів. У чому секрет успіху?

– Все, що вдалося досягти підприємству, – це результат наполегливої та злагодженої праці всього колективу. Всі – від лісничого до лісоруба та єгеря – відповідально виконують покладені на них обов’язки, що й дає результати.

– Будь ласка, проаналізуйте напрацювання колективу.

– Минулий рік для лісгоспу був непростий. Адже, окрім охорони лісу та ведення господарської діяльності, лісівники були змушені ліквідовувати наслідки природніх стихій. Вітровали та паводки, що похазяйнували на території лісових угідь, вносили свої корективи. Адже довелось розтрачати сили та ресурси на відновлення лісових шляхів, які зруйнував паводок, та на розчистку угідь від вітроломів і вітровалів. Однак ми вистояли, і навіть більше – покращили економічні та господарські показники, у порівнянні з попереднім роком.

– Якою є статистика досягнень?

– Економічні показники підприємства зросли майже вдвічі. Було заготовлено 12 тис. кбм. сировини, що на 116 % більше, ніж за 2015 рік. Реалізовано 139 тис. кбм. деревини, у тому числі 603 кбм. сировини експортовано за кордон. Загалом, реалізовано продукції на суму 71 млн. грн., тоді як роком раніше було спродано лісоматеріалу лише на 47 млн. грн. Сплачено податків до всіх рівнів бюджету (державний та місцевий) і єдиного соціального внеску в ПФУ 39 млн. грн. Рентабельність підприємства виросла до 17 %, чистий прибуток підприємства складає 12 млн. 887 тис. грн., виробіток товарної продукції на одного працюючого – 319 тис. грн.

– Як цей результат позначився на роботі господарства?

– Звісно, завдяки покращенню економічних показників на підприємстві маємо фінансову спроможність покращувати умови праці для лісівників. У 2016 році держлісгоспом вкладено 5 млн. 400 тис. грн. інвестицій у ведення лісового господарства: будівництво лісових доріг, мостів, підпорних стінок, річкових перепадів, забезпечення робітників спецодягом, капітальний ремонт адмінбудинку. Зокрема, перекрито дах адмінбудівлі, замінено старі вікна, придбано нові меблі. Також задля ефективного ведення господарської діяльності збудовано нові шляхи, які відкрили доступ до неосвоєних ділянок доспілих лісових насаджень та посприяли розвитку туристичного потенціалу регіону. Нові дороги збудовано у Комсомольському лісництві (4,5 км).

– Яким чином стимулюєте працівників до якісного виконання роботи?

– На підприємстві працює 224 робітників. Всі вони докладають максимум зусиль задля процвітання лісгоспу. А тому й отримують відповідну подяку за труд – середня зарплата складає близько 7 тис. 745 грн. А за виконання фінансово-господарських показників робітникам нараховується ще й премія. У минулому році лідерами з господарської та економічної діяльності став колектив Брадульського лісництва (лісничий Микола Кубинець). Також хочеться висловити подяку за підтримку у роботі приватним підприємствам району, які безпосередньо брали участь у економічній діяльності. А це: ПП Куцин Г.І., ПП Куцин Г.М., ТзОВ «Успіх», ПП Палінкаш І.М., ПП «Лісмаш», МПП «Меліта» та ін.
– Чи належна приділена увага лісовідновленню?

– Крім збереження і догляду, на лісівників покладено ще одну важливу функцію – вирощування дерев. Тож під час тогорічної лісовідновлювальної кампанії було висаджено понад 1300 тис. саджанців на площі 359,4 га. Такі ж заходи з лісовідновлення триватимуть й у цьому році, лісівники здійснять посадку сіянців та саджанців на площі 118,8 га лісових угідь семи лісництв підприємства, ще на 207,6 га буде створено умови для природного поновлення лісових масивів. Разом це більше 324,4 га території. Окрім працівників лісового господарства, вже традиційно до лісовідновлювальної кампанії будуть залучатись й старшокласники місцевих шкіл.

– Як дбаєте про збереження фауни?

– Єгерська служба спрацювала не менш ефективно за інших. Так, єгері провели облік мисливської фауни, й було зафіксовано загальне збільшення поголів’я диких тварин. А найголовніше, що впродовж всієї зими єгері спільно з лісівниками проводять підгодівлю лісових мешканців. Цьогорічна зима видалася досить суворою й багатосніжною й без допомоги людини диким тваринам у лісі важко вижити.

– Поділіться планами на майбутнє.

– Будемо намагатись й надалі тримати марку кращих й плідно працюватимемо задля процвітання лісгоспу. Цьогоріч запланували збудувати ще 3,5 км лісової дороги у Брадульському лісництві. Також продовжимо покращувати умови перебування працівників на підприємстві. І звісно, дбатимемо про флору та фауну, захищатимемо ліс від браконьєрів та здійснюватимемо заходи з лісовідновлення.

– Дякую за розмову. Успіхів!