Новина

Майже 500 гектарів лісу пошкоджено буреломом та вітровалом на Берегівщині

Після значних опадів, яка випали на території Берегівського району, в кінці квітня, пройшов сильний буревій. Під час сильного вітру в лісових насадженнях у лісництві імені “Маурера” під натиском стихії падали із корінням дерева дуба, граба, ясеня, акації білої та інших порід різновікових насаджень. Вітровал такого масштабу спостерігався останній раз у 2004 році.

На початку травня, працівниками державної лісової охорони Берегівського лісгоспу разом із лісопатологами Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства “Львівлісозахист”, на основі первинної документації: матеріалів лісовпорядкування, матеріалів інвентаризації осередків шкідників та хвороб лісу, повідомлення про появу ознак санітарного стану лісових насаджень, переліку заходів з поліпшення санітарного стану лісів, було проведено обстеження держлісфонду для оцінки обсягів пошкодження насаджень вітровалами та буреломом. Але вже після одного дня таких обстежень стало ясно, що декількох лісництвах, переважно у чистих дубових деревостанах, площі вітровалів вимірюються десятками гектарів, часткових вітровалів та бурелому.

Внаслідок буревію лісогосподарському пошкоджено майже 140 гектарів лісу й підприємству необхідно буде розробити понад 500 (391,6) кубометрів деревини, адже вітровальні та буреломні ділянки є потенційними осередками шкідників та хвороб лісу, таких як гнилі, трутовики, опеньок осінній та інші. Крім того, після висихання вітровальної та буреломної деревини, крон дерев, такі ділянки стають надзвичайно пожежонебезпечними, а деревина з ділової перетвориться на дров’яну. На підставі акта лісопатологічного обстеження підготовлено матеріали відводу для виписки лісорубних квитків.

Становище ускладнюється тим, що у літній період вітровальна та буреломна деревина бука внаслідок високої температури повітря та прямого сонячного світла за короткий час «запарюється» та стає непридатною для її переробки на деревообробних підприємствах.

Також керівництво Берегівського лісгоспу звертається до місцевих жителів та підприємців для виписки дров.

З понеділка починається розробка вітровалів.